Wielka księga produktów regionalnych i tradycyjnyc

ISBN: 978-83-7887-410-2
Autor: Opracowanie zbiorowe
Format: 240 x 330
Oprawa: Twarda
Strony: 448
Wydawca: Dragon
Wysyłka 24H
Opcje dostawy - Gratis
0,00 zł
Paczkomat InPost - Przedpłata
0,00 zł
Przesyłka kurierska DPD- Przedpłata
0,00 zł
Przesyłka kurierska Inpost- Przedpłata
Produkt: dostępny
Ilość
99,95 zł
oszczędzasz 50%
Cena49,98 zł
Do koszyka
Dodaj do ulubionych
Opis
Opinie
Obszerna publikacja, ukazująca bogactwo kulinarne Polski, prezentuje produkty regionalne i tradycyjne wpisane przez Komisję Europejską do specjalnego rejestru. Szczególną uwagę poświęcono 38 produktom regionalnym (tzw. produktom znanego pochodzenia), wśród których znalazły się m.in. smakowite sery ze słynnym oscypkiem na czele, a także śląskie kołacze, lubelskie cebularze, rogale świętomarcińskie, znakomite  wędliny, wyborne miody i wiele innych przysmaków. Książka prezentuje nie tylko metody wytwarzania tych specjałów, ale także wiele ciekawostek związanych z regionami, z których pochodzą, ich specyfiką geograficzną i etnologiczną. Ukazuje miejsce omawianych produktów w tradycji i kulturze, nie tylko kulinarnej, danego regionu.
Książka zawiera także skrótowe opisy ponad 1500 produktów tradycyjnych, czyli wytwarzanych od lat według zakorzenionych w lokalnej tradycji metod i receptur.