Kuchnia Ducha Gór, czyli smaki Karkonoszy

Ad Rem
Oprawa: Twarda
Rok wydania: 2021
Autor: Emil Mendyk, Piotr Gryszel, Przemysław Wiater
Format: 203x177 mm
Liczba stron: 320
71 punktów lojalnościowych za ten produkt
Dostępność:
dostępny
Producent:
EAN:
9788366458512
Czas wysyłki:
48 godzin
71,99 zł
Kup teraz
Dodaj do ulubionych Zapytaj o produkt
Opis produktu
Cechy
Komentarze
Góry Olbrzymie, gdyż taką właśnie nazwę nosiły Karkonosze i Góry Izerskie do początków XIX wieku traktowane jako jedno pasmo, mają w sobie coś z bigosu.
Wszystko jest w nich wymieszane: wpływy gospodarcze, kulturowe i polityczne dziś po śląskiej stronie polskie, a niegdyś: czeskie, piastowskie, znowu czeskie, austriackie, pruskie i niemieckie. Karkonosze i Góry Izerskie stanowią ostoję Ducha Gór, gdzie jawa miesza się ze snem, a rzeczywistość z baśnią.
Są jednym z najpóźniej poznanych europejskich regionów. Tajemnicze i pociągające. Aromatyczne jak długo warzony bigos.
Odzwierciedleniem ich poplątanych dziejów jest regionalna kuchnia legendarnego władcy tej krainy Ducha Gór.