Dożynki - coroczne ukoronowanie rolniczej pracy i dziękczynienie zaplony - są ważnym wydarzeniem dla społeczności wiejskiej. Radosne zakończenie zbiorów ma długą tradycję. Niektóre zwyczaje związane ztym świętem zyskały nowe oblicze i zostały przystosowane dowspółczesności. Jednym znieodzownych ibarwniejszych elementów dożynek jest proces przygotowania, anastępnie prezentacji wieńca dożynkowego. Dlatego też proponujemy publikację, która jest doskonałą pomocą dla tych wszystkich, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę zprzygotowaniem wieńca, jak izajmują się tym odlat. Poradnik zawiera informacje, z jakich roślin i materiałów zrobić wieniec, radzimy, kiedy i jak zbierać kłosy zbóż, żeby jak najlepiej prezentowały się w wieńcu. Wyjaśniona została także symbolika roślin. Praktyczną częścią publikacji są propozycje projektów wieńców zrysunkami technicznymi iopisami wykonania. Całość jest bogato ilustrowana fotografiami wieńców, także tych prezentowanych podczas Ogólnopolskiego Dziękczynienia zaPlony naJasnej Górze.
Komentarze