To już 22. tom z serii przyrodniczej, przygotowanej specjalnie dla czytelników w różnym wieku od najmłodszych do najstarszych, w której specjaliści z różnych dziedzin przyrody z pasją opowiadają o otaczającym nas świecie natury. W tej książce WOJCIECH GIL dzieli się z nami wiedzą o smacznych i zdrowych roślinach leśnych, które możemy stosować na co dzień, gdyż wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem lub właściwościami zdrowotnymi. Człowiek wykorzystuje nie tylko ich owoce, lecz także inne części, jak liście, pędy czy korzenie. Wiele z nich można stosować w kuchni i domowej apteczce. Warto więc nauczyć się, gdzie rosną, jak je rozpoznać, kiedy zbierać i w jaki sposób przyrządzać. W książce znalazły się opisy blisko 40 gatunków użytkowych roślin leśnych, przepisy na ich wykorzystanie w kuchni, sposoby ich użycia jako naturalnych kosmetyków oraz receptury ich zastosowania w ziołolecznictwie.
Komentarze