Dieta św. Hildegardy źródłem zdrowia i młodości

Jedność
Oprawa: Broszurowa
Rok wydania: 2024
Autor: Elżbieta Ruman
Data premiery: 2024-04-18
Format: 208x148 mm
Liczba stron: 96
7 punktów lojalnościowych za ten produkt
Dostępność:
niedostępny
Producent:
EAN:
9788379719822
Czas wysyłki:
24 godziny
7,99 zł
Powiadom o dostępności
Dodaj do ulubionych Zapytaj o produkt
Opis produktu
Cechy
Komentarze

Książka Elżbiety Ruman to popularny poradnik prezentujący założenia diety i sztuki lekarskiej św. Hildegardy z Bingen. W pierwszej części publikacji, składającej się z 12 rozdziałów, autorka omawia znaczenie Hildegardowego postu leczniczego oraz diety opartej na ziołach i przyprawach stosowanych przez świętą zakonnicę. W drugiej części - "Odżywianie w rytmie pór roku" - prezentuje inspirujące przepisy potraw ze średniowiecznej kuchni zakonnej, m. in. placuszki z zielonych ziaren orkiszu, sałatkę z "dzikich ziół", chleb z dyni, zupę fasolową z fenkułem. Książkę zamyka dział poświęcony napojom polecanym przez św. Hildegardę.

Dieta zalecana przez tę wybitną średniowieczną zakonnicę jest nadal atrakcyjna i inspirująca także dla współczesnych odbiorców, pozwala bowiem, co zostało potwierdzone naukowo, pozbyć się zbędnych kilogramów i złogów z organizmu, reguluje ciśnienie krwi, oczyszcza wątrobę, przywracając jej właściwą wydolność, odkwasza organizm, przywraca sprawność stawów, pomaga w walce z bólem towarzyszącym chorobom reumatycznym, oczyszcza jelita, poprawia wygląd skóry i dodaje jej blasku.